EKONOMİK YAPI

Tarım ve Hayvancılık:

İlçe halkının geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. İklimin sertliği ve doğal yapının elverişsizliği bitkisel üretimi sınırlandırır. Buna rağmen 1984 yılında Bingöl ilinin en çok buğday üreten ilçesi (19.020 ton) olmuştur. Ayrıca az miktarda arpa, patates, elma, ceviz, armut yetiştirilir. İlçede hayvancılık eski önemini kaybetmiş olup ev ihtiyaçlarını karşılayacak tarzda hayvancılık yapılmaktadır. Daha çok mor, ak karaman , ivesi cinsi koyun, kıl keçisi, yerli kara ve Doğu Anadolu kırmızı cinsi sığır yetiştirilmektedir. Son yıllarda arıcılık büyük gelişme göstermiştir.

Kiğı HES Barajı:

Ayrıca ilçede yapımı süren Kiğı HES Baraj inşaat çalışmaları nedeniyle baraj işçiliğinin, ilçe ekonomisine olan katkısı göz ardı edilemez bir gerçektir. Bununla birlikte ilçede küçük çaplı ticaretle geçinen (Bakkal ve marketler, kahvehaneler ve lokantalar vs.) küçümsenemeyecek bir nüfus vardır. Yurt dışında çalışan vatandaşlarımızın yakınlarına göndermiş olduğu dövizler ve ilçedeki küçük çaplı yatırımları da ilçenin ekonomisi içinde önemli sayılabilecek unsurlarıdır.

Mera Arazisi

17.100 Hektar

Ziraat Yap.Arazisi

18.805 Hektar

Sulanabilir Arazisi

5.400 Hektar

Kıraç Arazisi

1.800 Hektar

Ormanlık Arazisi

19.600 Hektar

Ürün G.Mey. Arazisi

12.100 Hektar

ACILIK:

Avcılık, Kiğı’da önemli bir yere sahiptir. İlçede yakın bir tarihte kurulan “Avcılar ve Atıcılar Kulübü” avcılık işini organize etmekte ve bu kulübe üye olanlar tarafından yapılan yardımlarla ayakta durmaktadır. Av mevsimlerinde Kiğı’da keklik ve tavşan başta olmak üzere dağ keçisi, yaban ördeği, ayı, tilki, kurt vs... av hayvanları yasalar dahilinde avlanır. Bu durum av hayvanları bakımından ilçemizin ne kadar zengin olduğunu göstermektedir.

 

 

Siteyi Hazırlayan: Kadir KILIÇ tüm hakları saklıdır® 2002 

Kaynak belirtmek şartı ile yazılar ve bilgiler iktibas edilebilir